UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Testenina sa paprikom

  • 30 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 200 g testenine
  • 2 čena belog luka
  • 2 crvene paprike
  • 4 kašike paradajz sosa
  • peršunov list
  • peršunov list
  • bosiljak
  • ulje
  • so

Priprema

  1. Papriku ispeći, oljuštiti i iseći trake. Na malo ulja propržiti naseckan beli luk, dodati papriku i paradajz sos.
  2. Dinstati na tihoj vatri uz stalno mešanje. Pred kraj posoliti po ukusu.
  3. Skuvati testeninu u slanoj vodi, isprati je hladnom vodom i ocediti.
  4. Testeninu preliti pripremljenim sosom od paprike i na kraju posuti bosiljkom i naseckanim peršunom.

Večera

Jabuke u lisnatom testu

  • 60 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 6 manjih nakiselih jabuka
  • 250 g lisnatog testa
  • 50 g oraha
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun
  • 1 jaje
  • šećer u prahu
  • med

Priprema

  1. Razvaljati lisnato testo i izrezati ga na 6 kvadrata veličine (10cm x 10cm).
  2. Oljuštiti jabuke, izvaditi im jezgro i prokuvati ih u vodi zakiseljenoj limunovim sokom.
  3. Izmešati naseckane orahe, cimet i suvo grožđe.
  4. U to dodati odgovarajuću količinu meda kako bi se dobila relativno gusta smesa za punjene jabuka.
  5. Napuniti jabuke pripremljenom smesom.
  6. Na svaki kvadrat lisnatog testa staviti po jednu punjenu jabuku i spojiti rubove sa svih strana.
  7. Lisnato testo premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, na temperaturi od 200°C.
  8. Na kraju pečene jabuke u listnatom testu posuti šećerom u prahu.

Napomena

Za večeru pojedite jednu jabuku u lisnatom testu i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.

Ukoliko niste ljubitelj slatkiša možete jesti hranu koju ste pripremili za ručak (neka porcija bude upola manja) i neizostavno 1 štanglu crne čokolade.

Ako pripremate poslasticu koja je dugotrajnija, prekrijte je aluminijumskom folijom kako se ne bi sušila, i sačuvajte je za vaš sledeći ugljeno-hidratni dan.

Ukoliko vam pripremanje slatkiša oduzima puno vremena ili vam poslastice preostaju, možete u poslastičarnici kupiti vaš omiljeni kolač.