Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.
UN DIJETA RECEPTI
Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.
Smršajte u 3 koraka:
- Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
- Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
- Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe
Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.
UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 3
Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 3 , kojoj je današnji dan proteinski.
Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 2 kojoj je sutrašnji dan proteinski.
VODENI DAN
Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.
Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:
- Prva grupa prelazi u četvrtu
- Druga grupa prelazi u prvu
- Treća grupa prelazi u drugu
- Četvrta grupa prelazi u treću
Skrobni dan
Doručak
![](images/recepti/voce/nektarine-small-01.jpg)
Voće
Sastojci
Preporuka
Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.
Priprema
- U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.
Ručak
Kuvani grašak
![](images/recepti/skrobni/kuvanigrasak-small-100.jpg)
Sastojci
- 1 kg graška
- 2 l vode
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 kašike biozačina
- 1 veza mirođije i peršuna
- 4 čena belog luka
- aleva paprika
- so
Priprema
- Očišćeni grašak naliti sa 2 l vode.
- Dodati iseckan crni luk, šargarepu isečenu na kolutiće i nastaviti sa kuvanjem dok grašak ne omekša.
- Potom dodati vezicu sitno seckane mirođije, peršuna, biozačin, alevu papriku i beli luk.
- Kuvati još par minuta, posoliti po potrebi i skolinti sa vatre.
Napomena
Uz ručak možete pojesti jedno parče integranlog hleba i salatu od raznovrsnog porvća sa maksimalno jednom kašičicom ulja.
Večera
![](images/recepti/skrobni/kuvanigrasak-small-100.jpg)
Kuvani grašak
Sastojci i priprema
Isti kao za ručak
Napomena
Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.