UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Špagete sa paradajz pelatom

  • 40 minuta
  • 4 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500 g špageta
  • 400 g šampinjona
  • 400 g paradajz pelata
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike paradajz perea (po potrebi)
  • 1 kašičica aleve slatke paprike
  • malo aleve ljute paprike
  • malo bosiljka
  • peršunov list
  • mleveni biber
  • maslinovo ulje
  • origano
  • so

Priprema

  1. Na malo ulja propržiti naseckan crni i beli luk.
  2. Dodati šampinjone isečene na listiće. (Ne dodavati vodu). Posoliti.
  3. Kada pečurke omekšaju dodati paradajz pelat. Pred kraj kuvanja dodati alevu slatku i ljutu papriku.
  4. Po potrebi dodati paradajz pire. Kuvati 15-20 minuta. Začiniti biberom, origanom i bosiljkom.
  5. Na kraju posuti naseckanim peršunom.
  6. Skuvati špagete u slanoj vodi, isprati ih hladnom vodom i pocediti.
  7. Dobijenu smesu pomešati sa prethodno kuvanim špagetama.

Večera

Tufahije

  • 45 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 4 jabuke
  • 100 g šećera
  • 40 g oraha
  • 1/2 limuna
  • voda
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica šlag pene

Priprema

  1. Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i premazati ih sokom od limuna.
  2. Pomešati vodu i šećer i skuvati sirup. Voda u proporciji sa šećerom treba da bude 2:1.
  3. U sirup dodati vanilin šećer i u njemu skuvati jabuke.
  4. U mlevene orahe dodati ohlađen sirup koji je preostao od kuvanja jabuka.
  5. Dodajte malo sirupa kako smesa ne bi bila previše retka.
  6. Kada se jabuke ohlade napuniti ih smesom od oraha i na kraju ukrasiti šlag penom.

Napomena

Za večeru pojedite jednu tufahiju i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.