UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 3

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 3 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 2 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Pasulj prebranac

  • 60 minuta
  • 8 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500 g pasulja
  • 500 g crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • aleva paprika
  • peršunov list
  • lovorov list
  • mleveni biber
  • biozačin (so)
  • malo ulja

Priprema

  1. Poželjno je ostaviti pasulj preko noći u vodi da omekša. Nakon toga staviti pasulj da se kuva.
  2. Kada provri prosuti vodu i doliti mlaku, čistu vodu, dodati par listova lovora i nastaviti sa kuvanjem pasulja dok ne omekša.
  3. Potom procediti pasulj i sačuvati malo vode u kojoj je kuvan.
  4. U prethodno podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti trećinu pasulja, preko pasulja polovinu usitnjenog crnog i belog luka.
  5. Zatim posuti naseckanim peršunom, alevom paprikom, posoliti, pobiberiti i pokapati sa par kapi ulja.
  6. Postupak još jednom ponoviti i završiti preostalom trećinom pasulja.
  7. Doliti malo vode u kojoj se kuvao pasulj i zapeći u zagrejanoj rerni 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Napomena

Uz ručak možete pojesti jedno parče integralnog hleba i salatu od raznovrsnog povrća sa maksinalno jednom kašičicom ulja.

Večera

Pasulj prebranac

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.