UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Testenina sa kupusom

  • 35 minuta
  • 4 osoba
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500 g testenine
  • 1,5 kg kupusa
  • 1 kašika soli
  • biozačin
  • ulje
  • mleveni biber

Priprema

  1. Kupus narezati na sitnije komade i dodati kašiku soli.
  2. Izmešati i ostaviti da odstoji 30-60 minuta. Nakon toga ocediti višak vode.
  3. Na ulju pržiti kupus uz stalno mešanje. Po potrebi dodati malo vode.
  4. Dinstati dok kupus ne omekša (oko 20-30 minuta).
  5. Kada dobije smeđu boju dodati malo više bibera i biozačin po ukusu.
  6. Skuvati testeninu u slanoj vodi, isprati je hladnom vodom i ocediti.
  7. Pipremljeno povrće pomešati sa skuvanom testeninom.

Večera

Oblanda sa kokosom

  • 45 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 20 kašika šećera
  • 24 kašike mleka
  • 6 kašika brašna
  • 200 g kokosa
  • 250 g margarina
  • pakovanje oblandi

Priprema

  1. U odgovarajuću šerpu sipati mleko i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi. Potom dodati margarin i brašno.
  2. Sve vreme mešati dok se sastojci tj. margarin ne otopi, i dok se smesa ne zgusne.
  3. Potom šerpu skloniti sa vatre i dodati kokos. Sve dobro izmešati i ohlađenim filom filovati oblande.

Napomena

Za večeru pojedite 2-3 parčeta oblande i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.

Ukoliko niste ljubitelj slatkiša možete jesti hranu koju ste pripremili za ručak (neka porcija bude upola manja) i neizostavno 1 štanglu crne čokolade.

Ako pripremate poslasticu koja je dugotrajnija, prekrijte je aluminijumskom folijom kako se ne bi sušila, i sačuvajte je za vaš sledeći ugljeno-hidratni dan.

Ukoliko vam pripremanje slatkiša oduzima puno vremena ili vam poslastice preostaju, možete u poslastičarnici kupiti vaš omiljeni kolač.