UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 3

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 3 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 2 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Tortilje sa pečurkama

  • 45 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

Sastojci za testo:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 85 g margarina
  • 200-230 ml vrele vode
  • brašno za posipanje

Sastojci za fil:

  • 1 glavica crnog luka
  • 500 g šampinjona
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • mleveni biber
  • so

Priprema

  1. Pomešati obe vrste brašna, margarin i vrelu vodu. Možete koristiti mikser sa adekvatnim nastavcima za mešanje hleba.
  2. Kada testo postane glatko, pobrašnjaviti radnu ploču i mesiti testo još par minuta.
  3. Testo podeliti na 12 delova iste veličine. Oklagijom istanjiti testo tako da se dobije kružni oblik.
  4. Na teflonskom tiganju (bez dodavanja ulja) ispeći tortilje sa obe strane.
  5. Pečene tortilje prekriti folijom kako ne bi bile previše hrskave i kako ne bi pucale prilikom uvijanja.
  6. Na maslinovom ulju propržiti naseckan luk i dodati šampinjone isečene na listiće.
  7. Kada pečurke omekšaju posoliti i pobiberiti. Tortilje filovati pripremljenim filom.

Napomena

Za ovaj recept možete koristiti gotove tortilje.

Za ručak pojedite dve tortilje sa pečurkama.

Večera

Taliri

  • 35 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 jaje
  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g margarina
  • 2 kašike kakaa
  • susam

Priprema

  1. Izmešati sve sastojke osim kakaa i susama. Odvojiti 1/3 testa pa u njega dodati kakao.
  2. Od belog testa napraviti valjke prečnika 2 cm, a tamno testo razvaljati pa u njega umotati valjke.
  3. Tako pripremljene valjke staviti u frižider da odstoje oko sat vremena.
  4. Kad se testo stegne premazati ga vodom i uvaljati u susam.
  5. Seći kolutice debljine pola cm i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 180°C.
  6. Kolači treba da zadrže belinu, ne bi smeli da se prepeku tj. da previše požute.

Napomena

Za večeru pojedite par talira i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.