UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Sarma sa pasuljem

  • 90 minuta
  • 4 osobe
  • Srednje teško

Sastojci

  • 150 g pasulja
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 manja glavica kiselog kupusa
  • slatka aleva paprika
  • peršunov list
  • mleveni biber
  • ulje
  • so

Priprema

  1. Skuvati pasulj, ocediti ga i sačuvati vodu u kojoj je kuvan.
  2. Na ulju propržiti sitno naseckan luk. Dodati 2-3 kašičice aleve paprike.
  3. Zatim dodati oceđen pasulj, posoliti i pobiberiti.
  4. Nastaviti sa dinstanjem još par minuta i posuti naseckanim peršunom.
  5. Na listove kupusa staviti pripremljen fil i uvitijati sarmice.
  6. Sarmice gusto poređati jednu do druge u podmazanu vatrostalnu posudu.
  7. Posuti svaku sarmicu sa malo aleve paprike i naliti vodom u kojoj je kuvan pasulj.
  8. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 180°C.

Napomena

Za ručak pojedite dve sarme.

Uz ručak možete pojesti jedno parče integralnog hleba i salatu od raznovrsnog povrća sa maksinalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).

Večera

Sarma sa pasuljem

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.