UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Mix od povrća i šampinjona

Sastojci za 6 osoba

  • 500 g šampinjona
  • 4 srednja krompira
  • 2 patlidžana
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 šargarepe
  • 1 struk praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • paradajz pelat
  • ruzmarin
  • bosiljak
  • mirođija
  • biozačin, ulje

Priprema

  1. Patlidžan i tikvice oljuštiti, iseći na sitnije komade, posoliti i ostaviti sa strane 15-20 minuta da puste višak tečnosti. Nakon toga povrće ocediti.
  2. Krompir oljuštiti i iseći na manje kocke, pečurke oprati i iseće na četvrtine.
  3. Ostalo povrće takođe oprati, očistiti i iseći na željeni oblik i veličinu.
  4. U pouljenu posudu za pečenje staviti usitnjeno povrće i pečurke, poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200°C.
  5. Pred kraj pečenja dodati začine i paradajz pelat i nastaviti sa pečenjem dok povrće ne omekša.

Napomena

Uz ručak možete pojesti jedno parče integralnog hleba i salatu od raznovrsnog povrća sa maksinalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).

Večera

Mix od povrća i šampinjona

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.