UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 3

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 3 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 2 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

UN pizza

  • 40 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 gotova kora za picu
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 1 manja sveža tikvica
  • 1 manja crvena paprika
  • 1 kašika biozačina
  • 5-6 maslina
  • origano

Priprema

  1. Oljuštiti i iseći tikvicu na tanke kolutove, posoliti i ostaviti sa strane 10 minuta da pusti višak tečnosti.
  2. Za to vreme paradajz pelat kuvati dok ne ispari višak vode, a potom začiniti biozačinom.
  3. Papriku iseći na sitnije komade i ocediti višak vode iz tikvica.
  4. Na testo ravnomerno rasporediti porvće i paradajz pelat. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200°C.
  5. Pečenu picu posuti origanom i po želji dodati masline.

Napomena

Za ručak pojedite jedno parče pice.

Večera

Slatka salama

  • 30 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 2 lista oblande
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g seckanih suvih šljiva
  • 200 g suvog grožđa
  • 200 g čokolade
  • 4 kašike kakaa
  • 150 ml vode

Priprema

  1. Listove oblande zamotajte u vlažne krpe, da omekšaju, dok pripremate fil.
  2. Šećer, kakao, vodu i čokladu staviti na šporet i mešati dok se čokolada ne istopi i svi sastojci ne sjedine.
  3. U veću posudu dodati ostale navedene namirnice, preliti sa predhodno pripremljenom smesom i izmešati.
  4. Podeliti fil na dva jednaka dela i filovati svaku koru sa polovinom fila.
  5. Napraviti rolate i ostaviti da se osuše na sobnoj tempreaturi.
  6. Kada se osuše sa svih strana, rolate zamotati u foliju i staviti u frižider da se fil ohladi i stegne.

Napomena

Za večeru pojedite dva parčeta slatke salame i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.