UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Pica sa spanaćem

  • 20 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 komad gotovog testa za picu
  • 2 kašičice svežeg bosiljka
  • 1 čen belog luka
  • 200 g spanaća
  • 2 paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike paradajz sosa
  • ponjoli (po želji)

Priprema

  1. Spanać, bosiljak, beli luk i paradajz sos dobro izmiksovati u blenderu.
  2. Testo za picu premazati maslinovim uljem i odozgo poređati kolutove paradajza.
  3. Preko paradajza rasporediti dobijenu smesu od spanaća.
  4. Peći 10 minuta na temperaturi od 200°C. Pečenu picu po želji posuti pinjolama.

Napomena

Za ručak pojedite jedno parče pice.

Večera

Čoko keks

  • 20 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 100 g plazma (ili nekog drugog) keksa
  • 1 puding od čokolade
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g slatke pavlake
  • 1 šoljica badema (lešnika)
  • 1 šoljica brusnica (suvog grožđa)
  • mleko
  • šećer

Priprema

  1. Skuvati puding sa malo više mleka nego što je naznačeno u upustvu.
  2. Čokoladu za kuvanje i slatku pavlaku otopiti na umerenoj temperaturi uz konstanto mešanje.
  3. U posudu poređati polovinu razlomljenog keksa i preliti toplim pudingom.
  4. Preko pudinga rasporediti ostatak razlomljenog keksa i preliti rastopljenom čokoladom i pavlakom.
  5. Na kraju posuti bademima i brusnicama.

Napomena

Za večeru pojedite jednu porciju čoko keksa i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.