Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.
UN DIJETA RECEPTI
Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.
Smršajte u 3 koraka:
- Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
- Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
- Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe
Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.
UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4
Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.
Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.
VODENI DAN
Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.
Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:
- Prva grupa prelazi u četvrtu
- Druga grupa prelazi u prvu
- Treća grupa prelazi u drugu
- Četvrta grupa prelazi u treću
Ugljeno-hidratni dan
Doručak
Voće
Sastojci
Priprema
- U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.
Ručak
Pita sa pečurkama
Sastojci
- 1 pakovanje kora za pitu
- 400 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- mleveni biber
- maslinovo ulje
- biozačin
- paradajz pire (paradajz sos)
- peršunov list
- origano
Priprema
- Na malo ulja propržiti sitno naseckan crni i beli luk. Potom dodati šampinjone isičene na listiće.
- Dinstati dok pečurke ne omekšaju. Začiniti biozačinom, pobiberiti, dodati peršunov list i origano.
- 4 kore koristiti za jedan šnit.
- Prve 3 kore premazati paradajz pireom, a četvrtu filovati pripremljenim filom od šampinjona.Kore uviti u rolnu.
- Postupak ponavljati dok se sve kore i fil ne potroše.
- Kore rasporediti u pleh za pečenje i svaki šnit premazati maslinovim uljem.
- Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200°C.
Večera
Susam rolat
Sastojci
- 250 g ratluka
- 200 g susama
Priprema
- Na teflonskom tiganju (bez dodavanja ulja) propržiti susam na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje.
- Zatim na tihoj vatri otopiti ratluk sa 4 kašike vode.
- Sjediniti otopljeni ratluk i pečeni susam. Izliti smesu na pouljenu foliju i pomoću nje oblikovati rolat.
- Staviti rolat u frižider da se hladi, a zatim ga iseći na kolutove.
Napomena
Za večeru pojedite par komada susam rolata i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.