UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Pita sa pečurkama

  • 60 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 250 g tankih kora za pitu
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 g šampinjona
  • mleveni biber
  • maslinovo ulje
  • peršunov list
  • biozačin
  • origano
  • paradajz sos

Priprema

  1. Na malo ulja propržiti usitnjen crni i beli luk. Potom dodati šampinjone isečene na listiće.
  2. Kada pečurke omekšaju dodati biozačin, biber, peršunov list i origano.
  3. Za jedan šnit koristiti 4 kore.
  4. Prve 3 kore premazati sa malo paradajz sosa a četvrtu filovati pripremljenim filom od šampinjona.
  5. Kore uviti u rolnu. Postupak ponavljati dok se sve kore i fil ne potroše.
  6. Staviti u posudu za pečenje i svaki šnit premazati maslinovim uljem.
  7. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200°C.

Večera

Pita sa višnjama

  • 50 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 250 g tankih kora za pitu
  • 300 g višanja (bez koštica)
  • 2 kašike griza
  • 150 g šećera
  • 250 ml vode
  • šećer u prahu
  • ulje

Priprema

  1. Višnje pošećeriti i ostaviti da odstoje. Kada se šećer otopi dodati griz.
  2. Tri kore, prethodno poprskane uljem, slagati jednu na drugu.
  3. Četvrtu koru bogato posuti višanjma i uviti rolnu.
  4. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore i višnje.
  5. Peći u zagrejanoj rerni 30-40 minuta na temperarturi od 200°C.
  6. Kada kore porumene pitu poprskati blago zašećerenom vodom, pokriti aluminijumskom folijom i vratiti u rernu još par minuta.
  7. Prohladjenu pitu po želji posuti šećerom u prahu.

Napomena

Za večeru pojedite dva-tri parčete pite i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.