UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Proteinski dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Karfiol sa sirom

  • 40 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 veća glavica karfilola
  • 250 g sira (kozji, ovčiji ili stariji kravlji sir)
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 šoljica mleka
  • nekolika zrna kima
  • komadić maslaca (margarina)
  • prezle (hlebne mrvice)
  • so

Priprema

  1. U kipućoj slanoj vodi u koju je prethodno stavljeno nekoliko zrna kima, kuvati karfiol oko 10 minuta.
  2. Ocediti, podeliti karfiol na ružice i rasporediti ga u podmazanu posudu za pečenje.
  3. Izmešati sir, pavlaku, mleko i maslac ili margarin. Po potrebi malo posoliti.
  4. Pripremljenom masom preliti karfiol i posuti prezlama.
  5. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 180°C.

Napomena

Uz ručak možete pojesti 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za pileću supu).

Večera

Karfiol sa sirom

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.