UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Njoke

  • 60 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 400 grama šamponjona
  • 2 glavice crnog luka
  • origano
  • mleveni biber
  • biozačin
  • lovorov list
  • paradajz sok
  • 250-300 g brašna
  • so

Priprema

  1. Izdinstati na vodi sitno naseckan crni luk. Potom dodati šampinjone iseckane na listiće.
  2. Kad šampinjoni omekšaju dodati origano, biber, biozačin i lovorov list.
  3. Ocediti višak soka iz pripremljene smese.
  4. Zamesiti testo od brašna, vode i malo soli. Zatim pobrašniti i rastanjiti testo.
  5. Napraviti trake od testa a zatim svaku traku seći na pravougaonike.
  6. Svaki pravougaonik od testa filovati kašičicom šampinjona na jednom kraju.
  7. Zatim pravougaonik preklopiti drugim krajem i stisnuti ga sa tri strane tako da bude čvrsto zatvoreno.
  8. Postupak ponavljati dok se ne potroši sav fil od šampinjona.
  9. Njoke ubaciti u proključali paradajz sok i kuvati ih 10 minuta.

Večera

Brzi rolat

  • 40 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • marmelada po želji za filovanje

Priprema

  1. Umutiti penasto belanca sa šećerom, a zatim dodati žumanca. Potom dodati brašno i prašak za pecivo.
  2. Sastojke sjediniti i sipati u podmazan pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 160°C 20 minuta.
  4. Pečenu i prohlađenu koru staviti na mokru krpu. Premazati je mareladom i urolati u rolat.
  5. Po želji rolat možete posuti šećerom u prahu ili topljenom čokoladom.

Napomena

Za večeru pojedite 3 parčeta rolata i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.