UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Punjeni patlidžan

  • 60 minuta
  • 4 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 5 manjih patlidžana
  • 250 g pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 5 maslina (bez koštice)
  • 2 paprike
  • mleveni biber
  • peršunov list
  • celerov list
  • biozačin
  • ulje
  • so

Priprema

  1. Patlidžane oljuštiti, posoliti i ostaviti da odstoje. Zatim ih preliti toplom vodom i preseći na pola (uz duž).
  2. Potom patlidžane izdubiti i izvađeno jezgro iseći na kockice.
  3. Na malo ulja propržiti usitnjen crni i beli luk. Dodati naseckanu papriku i izvađeno jezgro patlidžana.
  4. Pred kraj dinstanja umešati paradajz pire, so, biber, biozačin i naseckani peršun i celer.
  5. Pripremljenoj masi dodati polukuvani pirinač i sitno naseckane masline.
  6. Sve dobro promešati i puniti patlidžane. Punjene patlidžane poređati u podmazanu posudu za pečenje.
  7. Peći u zagrejanoj rerni 40 minuta, na temperaturi od 180°C.

Napomena

Umesto patlidžana možete koristiti tikvice.

Uz ručak možete pojesti jedno parče integranlog hleba, salatu od raznovrsnog porvća sa maksimalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).

Večera

Punjeni patlidžan

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.