UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Sataraš sa makaronama

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g makarona
  • 7-8 paprika
  • 3-4 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • biozačin
  • slatka aleva paprika
  • peršunov list
  • ulje

Priprema

  1. Usitniti crni i beli luk. Papriku, paradajz i šargarepu iseći na sitnije komade.
  2. Na malo ulja prodinstati crni luk, potom dodati beli luk, papriku, šargarepu i na kraju paradajz.
  3. Povrće začiniti biozačinom i alevom paprikom. Kada povrće omekša posuti ga naseckanim peršunom.
  4. Skuvati makarone u slanoj vodi, isprati ih hladnom vodom i procediti.
  5. Na kraju sjediniti kuvane makarone i povrće.

Večera

Kaubojska pita

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 170 g margarina
  • malo soli
  • 6 kašika hladne vode
  • 1 kg kiselih jabuka
  • 2 kašike šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo cimeta
  • 50 g oraha
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kašike oštrog brašna
  • pekmez od kajsija

Priprema

  1. Pomešati brašno i margarin, zatim uz stalno mešanje dodavati hladnu vodu ( iz frižidera) i napraviti glatko testo.
  2. Rastanjiti testo i napraviti dve kore, jednu manju a drugu veću.
  3. Podmazani pleh za pečenje obložiti većom korom.
  4. Izrendati ili sitno naseckati jabuke i pomešti ih sa sitno izrendanom limunovom korom i limunovim sokom.
  5. U to dodati šećer, vanilin šećer, cimet, seckane orahe, suvo grožđe i gustin. Sve sastojke dobro izmešati.
  6. Pripremljenom masom prekriti testo, odozgo staviti manju koru i spojiti ivice.
  7. Testo izbosti viljuškom na nekoliko mesta i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na temperaturi od 200°C.
  8. Vrelu pitu po želji premazati pekmezom od kajsija ili posuti šećerom u prahu.

Napomena

Za večeru pojedite jedno parče kaubojske pite i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.