UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Testenina sa umakom od šampinjona

  • 60 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 250 g testenine
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 100-150 ml paradajz soka
  • maslinovo ulje
  • biozačin
  • mleveni biber
  • origano
  • Za umak:
  • 1 koren celera
  • 1 koren peršuna
  • 1 šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 paprika
  • 100 ml vode

Priprema

  1. Na malo ulja izdinstati usitnjen crni luk, potom dodati šampinjone isečene na listiće. Dinstati dok pečurke ne omekšaju.
  2. Sve sastojke za umak staviti u mikser ili seckalicu kako bi se dobila kašasta masa.
  3. Zatim pomešati umak i pečurke i naliti paradajz sokom. Dodati biozačin, so, biber i origano.
  4. Umak sa pečurkama kuvati na tihoj vatri 40 minuta. Ako je masa previše gusta dodati vodu kako bi se dobila željena gustina.
  5. Testeninu skuvati u slanoj vodi, isprati hladnom vodom, ocediti i pomešati je sa pripremljenim umakom.

Večera

Oblanda sa kokosom

  • 30 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 20 kašika šećera
  • 24 kašike mleka
  • 6 kašika brašna
  • 200 g kokosa
  • 250 g margarina
  • pakovanje oblandi

Priprema

  1. U odgovarajuću šerpu sipati mleko i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi. Potom dodati margarin i brašno.
  2. Sve vreme mešati dok se sastojci tj. margarin ne otopi, i dok se smesa ne zgusne.
  3. Potom šerpu skloniti sa vatre i dodati kokos. Sve dobro izmešati i ohlađenim filom filovati oblande.

Napomena

Za večeru pojedite 2 parčeta oblande i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.