UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Posna pica

  • 60 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 komad gotovog testa za picu
  • 200 g konzerviranog paradajza
  • 150 g šampinjona
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • mleveni biber
  • so

Priprema

  1. Na 2 kašike ulja propržiti naseckan crni luk, zatim dodati usitnjen beli luk.
  2. Kad luk omekša dodati parčiće konzerviranog paradajza i paradajz pire.
  3. Posoliti i pobiberiti, pa kuvati dok se ne zgusne.
  4. U drugom tiganju na zagrejanom preostalom maslinovom ulju pržiti oprane i iseckane pečurke.
  5. Posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne ispari tečnost koju su pustile.
  6. Testo za picu premazati paradajz sosom i posuti origanom.
  7. Rasporediti ispržene pečurke i peći picu na 200 °C, oko 20 minuta.

Napomena

Za ručak pojedite jedno parče pice.

Večera

Taliri

  • 60 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g margarina
  • 1 jaje
  • 2 kašike kakaa
  • susam

Priprema

  1. Izmešati sve sastojke osim kakaa i susama. Odvojiti 1/3 testa pa u njega dodati kakao.
  2. Od belog testa napraviti valjke prečnika 2 cm, a tamno testo razvaljati pa u njega umotati valjke.
  3. Tako pripremljene valjke staviti u frižider da odstoje oko sat vremena.
  4. Kad se testo stegne premazati ga vodom i uvaljati u susam.
  5. Seći kolutice debljine pola cm i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 180°C.
  6. Kolači treba da zadrže belinu, ne bi smeli da se prepeku tj. da previše požute.

Napomena

Za večeru pojedite par talira i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.