UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Proteinski dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Punjena cvekla

Sastojci za 4 osobe

  • 4 cvekle srednje veličine
  • 400 g mlevenog goveđeg mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kocka za goveđu supu
  • aleva paprika
  • mleveni biber
  • peršunov list
  • majčina dušica
  • ruzmarin
  • biozačin
  • ulje, so

Priprema

  1. Obariti, oljuštiti i izdubiti cveklu. Izdubljeni deo sitno naseckati.
  2. Na ulju propržiti sitno naseckan crni luk i beli luk.
  3. Dodati mleveno meso, izdubljeni deo cvekle i nastaviti sa dinstanjem.
  4. Kada meso omekša dodati biozačin, alevu papriku, biber, majčinu dušicu i ruzmarin.
  5. Na kraju dodati naseckan peršunov list.
  6. Cvekle poređati u posudu za pečenje i svaku izdubljenu cveklu posuti sa malo soli.
  7. Pripremljenim filom puniti cvekle. Naliti sa 1/2 litra supe dobijene od goveđe kocke za supu.
  8. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na temperaturi od 180°C.

Napomena

Uz ručak možete pojesti jedno parče integralnog hleba, salatu od raznovrsnog povrća sa maksimalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za goveđu supu).

Večera

Punjena cvekla

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.