UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Musaka od šampinjona

  • 60 minuta
  • 4 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500 g šampinjona (ili nekih drugih pečurki)
  • 50 g crnog luka (praziluka)
  • 50 g pirinča
  • 200 g paradajza
  • peršunov list
  • mleveni biber
  • biozačin
  • ulje

Priprema

  1. Na malo ulja propržiti sitno naseckan luk. Potom dodati pečurke isečene na listiće.
  2. Začiniti biberom i biozačinom i nastaviti sa dinstanjem dok pečurke ne omešaju.
  3. Skuvati pirinač i ocediti ga od viška vode. Paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade.
  4. U podmazanu posudu za pečenje rasporediti polovinu paradajza a preko paradajza dinstane pečurke.
  5. Zatim pirinač i na kraju preostali paradajz. Posuti naseckanim peršunom.
  6. Musaku peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Napomena

Uz ručak možete pojesti jedno parče integranlog hleba, salatu od raznovrsnog porvća sa maksimalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).

Večera

Musaka od šampinjona

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.