UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Testenina sa umakom od povrća

  • 30 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 350 g testenine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 80 g celera (koren)
  • 250 g tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 250 g svežeg paradajza
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika biozačina
  • mleveni biber
  • maslinovo ulje
  • peršunov list
  • so

Priprema

  1. Crni i beli luk sitno naseckati, koren celera, tikvice, papriku i šaragarepu iseći na kockice.
  2. Paradajz oguliti, očistiti od semenki i naseći na manje kocke.
  3. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku i koren celera.
  4. Zatim umešati tikvice, šargarepu i paradajz. Začiniti biozačinom i biberom.
  5. Dinstati dok povrće ne omekša uz povremeno dolivanje vode. Na kraju umešati usitnjen beli luk.
  6. Testeninu skuvati u slanoj vodi, isprati hladnom vodom i ocediti.
  7. Kuvanu i oceđenu testeninu sjediniti sa dinstanim povrćem i posuti naseckanim peršunom.

Večera

Snikers štangle

  • 30 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 2,5 dl vode
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 400 g lomljenog keksa
  • 2 kašike meda
  • 350 g blanširanog kikirikija
  • Za glazuru:
  • 150 g čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 20 g margarina

Priprema

  1. Prokuvati šećer i vodu. Potom umešati margarin i čokoladu i mešati dok se sastojci ne otope.
  2. Skloniti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog kikirikija.
  3. Toplu masu izliti u pleh, poravnati i premazati sa 2 kašike meda.
  4. Na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja, 20 g margarina i glazurom preliti kolač.
  5. Preko tople čokolade posuti ostatak seckanog kikirikija.

Napomena

Za večeru pojedite dva parčeta kolača i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.