UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 2

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 2 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 1 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Skrobni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Pasulj na bugarski način

  • 40 minuta
  • 4 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 2 šolje pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1/2 korena celera
  • 1 limun
  • 5 paradajza
  • 2 kašike ulja
  • malo ljute crvene paprike
  • peršunov list
  • biozačin (so)

Priprema

  1. Crni luk, beli luk, celer i šargarepu sitno naseckati. Limun iseći na tanke kolutove.
  2. Paradajz kratko potopiti u ključalu vodu i odmah oljuštiti.
  3. Dve trećine paradajza iseći na tanke kolutove, a ostatak usitniti.
  4. Crni luk, šargarepu i celer dinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  5. Dodati usitnjen paradajz, biozačin (so) i posuti malo ljute crvene paprike.
  6. Skuvati pasulj u slanoj vodi, zatim odliti vodu i prebaciti ga u vatrostalnu činiju.
  7. Po vrhu rasporediti dinstano povrće, kolutove paradajza i limuna, usitnjen beli luk i naseckan peršun.
  8. Odozgo preliti sa dve kašike ulja i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na temperaturi od 180 °C.

Napomena

Uz ručak možete pojesti jedno parče integralnog hleba, salatu od raznovrsnog povrća sa maksinalno jednom kašičicom ulja i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).

Večera

Pasulj na bugarski način

Sastojci i priprema

Isti kao za ručak

Napomena

Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez hleba i supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.