UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Burritos

  • 40 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • tortilje od pšeničnog brašna
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 sveža paprika
  • 1 svež paradajz
  • 300-400 g šampinjona
  • 1 tikvica
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 čena belog luka
  • mleveni biber
  • malo bosiljka
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema

  1. Na malo ulja izdinstati usitnjen crni luk, zatim dodati na kockice isečenu tikvicu i papriku.
  2. Potom dodati paradajz narezan na kockice i šampinjone isečene na listiće.
  3. Kada povrće omekša dodati 1 dl vode, posoliti, pobiberiti i dinstati još par minuta.
  4. Nafilovati tortilje pripremljenim filom i zaviti ih u rolnu (kao palačinke).
  5. Po želji tortilje preliti umakom od paradajz sosa kome je dodat bosiljak i usitnjen beli luk.
  6. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na temperaturi od 200°C.

Napomena

Za ručak pojedite dva "burritos" - a.

Za pipremanje ovog recepta umesto navedenog možete koristiti sezonsko povrće po vašoj želji.

Večera

Orijentalni kolačići

  • 45 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 2 jaja
  • 2 šolje ulja
  • 2 šolje griza
  • 2 kašike sirća
  • 1 margarin ili maslac (250 gr)
  • 5 šolja šećera
  • 6 šolja vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • suvo grožđe (orah, lešnik, badem)
  • brašno po potrebi

Priprema

  1. Margarin (maslac) omekšati i umutiti sa jajima, zatim dodati ulje, griz, sirće, vanilin šećer i prašak za pecivo.
  2. Dodati brašno po potrebi kako bi se dobilo meko testo. Ostaviti testo u frižideru oko pola sata.
  3. Od testa praviti kuglice i ređati ih u pleh ostavljajući razmak između.
  4. U sredinu svake kuglice lagano utisnuti komad suvog grožđa, oraha, lešnika, badema (po želji).
  5. Peći oko 20 minuta na temperaturi od 200°C. Pečene kolače malo prohladiti pa preliti vrućim sirupom.
  6. Sirup: Prokuvati vodu i šećer na jakoj vatri, zatim smanjiti temperaturu i ostaviti da ključa 10 minuta.
  7. Sačekati da kolači upiju sirup pre posluživanja.

Napomena

Za večeru pojedite par kolača i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.