UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 1

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 1 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 4 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Posna pica

  • 20 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 1 komad gotovog testa za picu
  • zelene masline
  • 3 veće glavice crnog luka
  • paradajz sos
  • origano
  • mleveni biber
  • slatka aleva paprika
  • malo biozačina
  • ulje

Priprema

  1. Na malo ulja prodinstanti usitnjen crni luk i naseckane masline.
  2. Dodati malo biozačina, bibera, origana, paradajz sosa i na kraju aleve paprike.
  3. Testo staviti u pouljen pleh za pečenje i premazati sa malo paradajz sosa.
  4. Zatim rasporediti dinstani luk i masline.
  5. Peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 °C, dok testo ne porumeni.

Napomena

Za ručak pojedite jedno parče pice.

Večera

Krempita

  • 50 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

Sastojci za koru:

  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Sastojci za fil:

  • 7 dl vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 8 kašika šećera
  • 6 belanca
  • 6 kašika šećera

Priprema

  1. U vodu sipati 8 kašika šećera i staviti da proključa.
  2. Pripremiti fil tako što ćete u malo vode razmutiti puding i postepeno sipati u ključalu vodu uz stalno mešanje.
  3. Posebno umutiti 6 belanca, 6 kašika šećera i pomeštati sa vrućim pudingom.
  4. Pomešati sastojke za koru i polovinu testa peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 250°C oko 10 minuta.
  5. Nakon toga rasporediti pripremljen fil na koru a odozgo ostatak testa.
  6. Vratiti u rernu i peći na temperaturi od 250°C, potom smanjiti temperaturu na 150-200°C. Ukupno peći oko 30 minuta.
  7. Kada se krempita ohladi posuti je šećerom u prahu.

Napomena

Za večeru pojedite jedno parče krempite i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većim procentom kakaa.

Ukoliko niste ljubitelj slatkiša možete jesti hranu koju ste pripremili za ručak (neka porcija bude upola manja) i neizostavno 1 štanglu crne čokolade.

Ako pripremate poslasticu koja je dugotrajnija, prekrijte je aluminijumskom folijom kako se ne bi sušila, i sačuvajte je za vaš sledeći ugljeno-hidratni dan.

Ukoliko vam pripremanje slatkiša oduzima puno vremena ili vam poslastice preostaju, možete u poslastičarnici kupiti vaš omiljeni kolač.