UN DIJETA RECEPTI

Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.

Smršajte u 3 koraka:

  1. Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
  2. Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
  3. Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe

Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.

UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 3

Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 3 , kojoj je današnji dan proteinski.

Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 2 kojoj je sutrašnji dan proteinski.

VODENI DAN

Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.

Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:

  1. Prva grupa prelazi u četvrtu
  2. Druga grupa prelazi u prvu
  3. Treća grupa prelazi u drugu
  4. Četvrta grupa prelazi u treću

Ugljeno-hidratni dan


Doručak

Voće

Sastojci

Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.

Preporuka

Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.

Priprema

  1. U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.

Ručak

Makarone sa blitvom

  • 20 minuta
  • 2 osobe
  • Jednostavno

Sastojci

  • 300 grama makarona
  • 200-300 g blitve
  • 1 praziluk (crni luk)
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • biozačina
  • mleveni biber
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Blitvu oprati i iseći na manje komade.
  2. Na malo ulja prodinstati usitnjen luk, šargarepu i paradajz. Potom dodati blitvu i naliti sa malo vode.
  3. Nastaviti sa dinstanjem još 10 minuta dok blitva ne omekša. Začiniti biozačinom i biberom.
  4. Skuvati makarone u slanoj vodi, isprti ih hladnom vodom i ocediti.
  5. Pripremljenu smesu pomešati sa kuvanim makaronama.

Večera

Punjene smokve

  • 45 minuta
  • Jednostavno

Sastojci

  • 15 komada smokvi
  • 30 komada polovine jezgra oraha
  • 100 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 80 g maslaca
  • šoljica vode

Priprema

  1. Smokve potopiti u mlaku vodu i ostaviti da omekšaju.
  2. Potom u svaku smokvu staviti 2 polovine jezgra oraha.
  3. Šećer, vodu i maslac pomešati i kuvati uz stalno mešanje dok se sastojci ne otope.
  4. Zatim smesu skloniti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe. Smesu prohladiti.
  5. Na dlanu rastanjiti malo smese, u sredinu staviti smokvu i oblikovati kuglice.
  6. Na kraju dobijene kuglice uvaljati u mlevene orahe.

Napomena

Za večeru pojedite dve punjene smokve i obavezno jednu štanglu crne čokolade sa što većem procentom kakaa.