Voće po izboru - 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća, npr. šolja malina.
UN DIJETA RECEPTI
Svakoga dana celodnevni jelovnik za Vašu Un-Dijetu.
Smršajte u 3 koraka:
- Izaberite grupu u zavisnosti od dana kada počinjete dijetu
- Svakodnevno pratite recepte za izabranu grupu na našem sajtu
- Mršavite na zdrav način pripremajući recepte iz izabrane grupe
Svakoga dana u izabranoj grupi će se smenjivati recepti za proteinski dan, skrobni dan, ugljeno-hidratni dan i voćni dan.
UKOLIKO DANAS POČINJETE SA DIJETOM PRATITE RECEPTE IZ GRUPE 4
Savetujemo da Un-Dijetu započnete proteinskim danom. Stoga ukoliko danas započinjete sa dijetom, svakodnevno pratite recepte iz Grupe 4 , kojoj je današnji dan proteinski.
Ukoliko sa dijetom započinjete sutra, svakodnevno, počev od sutrašnjeg dana, pratite recepte iz Grupe 3 kojoj je sutrašnji dan proteinski.
VODENI DAN
Savetujemo da svakog 29-og dana dijete praktikujete vodeni dan. Vodeni dan podrazumeva da tog dana ništa ne jedete i ne pijete osim vode.
Ukoliko praktikujete vodeni dan potrebno je da sa narednim danom promenite grupu koju pratite i to na sledeći način:
- Prva grupa prelazi u četvrtu
- Druga grupa prelazi u prvu
- Treća grupa prelazi u drugu
- Četvrta grupa prelazi u treću
Skrobni dan
Doručak
Voće
Sastojci
Preporuka
Sušena aronija (na niskim temperaturama) predstavlja savršen dodatak Vašem svakodnevnom doručku. Porcija je niskokalorična, brzo stvara osećaj sitosti i ojačava Vaš imunitet. Izuzetno je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima.
Priprema
- U zavisnosti od vrste oprati ili oljuštiti voće i jesti u svežem stanju.
Ručak
Krompir punjen šampinjonima
Sastojci
- 6 većih krompira
- 150-200 g šampinjona
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 manja paprika
- peršunov list
- mleveni biber
- ulje
- so
Priprema
- Skuvati krompir u ljusci.
- Na ulju propržiti usitnjen crni luk, zatim dodati papriku isečenu na sitnije komade i pečurke isečene na listiće.
- Kada pečurke omekšaju dodati biber, so i naseckan peršun.
- Dinstati na tihoj vatri još par minuta.
- Kuvani krompir oljuštiti, iseći na polovine i kašičicom izdubiti sredinu.
- Izdubljeni deo krompira ispasirati viljuškom i pomešati ga sa dinstanim povrćem.
- Pripremljenom smesom puniti krompir i ređati ga u posudu obloženu papirom za pečenje.
- Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na temperaturi od 200°C.
Napomena
Uz ručak možete pojesti parče integranlog hleba, salatu od raznovrsnog porvća i 3 dl bistre supe bez rezanaca (npr. supu pripremljenu od kocke za povrtnu supu).
Večera
Krompir punjen šampinjonima
Sastojci i priprema
Isti kao za ručak
Napomena
Za večeru jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez supe. Peporuka je da porcija bude upola manja u odnosu na porciju koju ste pojeli za ručak.